Kyselina chlorogenová
Kyselina chlorogenová
Kyselina chlorogenová je fytochemikálie, která se nachází v kávě. Má schopnost snížit hladinu cukru v krvi a tím by měla působit proti diabetes. Taktéž se hovoří o jejím účinku na úbytek tělesné hmotnosti a působení proti obezitě. Kyselina chlorogenová se prodává jako doplněk stravy, i když je možné tuto látku získat v klasických potravinách.
Zdroje kyseliny chlorogenové v potravinách
Chcete-li se zaměřit na příjem kyseliny chlorogenové v rámci přijímaných potravin, pak se zaměřte na konzumaci kávy a espressa (avšak množství kyseliny chlorogenové v ní je nespolehlivé). Dále pak může být tato kyselina součástí sušených švestek, pomáhá při jejich taxativním účinku. Kyselina chlorogenová má slabý psychostimulační účinek.
Dále pak je kyselina chlorogenová přítomna v ovoci, jako jsou jablka, hrušky, lilek, rajčata, jahody a borůvky. Mírná množství nalezneme také v bramborách.
Jak přípravek užívat?
Pokud se kyselinu chlorogenovou rozhodnete používat jako doplněk stravy, pak rozhodně dbejte pokynů na obalu. Nepřekračujte doporučená množství. Přípravek by neměli užívat lidé, které berou jakékoli léky na diabetes, protože pak může dojít ke zdvojenému snižování cukru v krvi. Pozor – kyselina chlorogenová může taktéž bránit absorpci zinku a železa.
Za doporučené množství se považuje 120 až 300 mg perorálního příjmu kyseliny chlorogenové. Zdá se, že tyto dávky mají prospěch především na poli krevního tlaku a oběhu.
Zdravotní přínosy kyseliny chlorogenové
- Snižování krevního tlaku.
- Působí proti obezitě.
- Má antidiabetické účinky – kyselina chlorogenová snižuje hladinu inzulínu a glukózy po jídle.
- Zlepšuje náladu – izolovaná kyselina chlorogenová snižuje pocity únavy, nervozity a bolesti hlavy.
- Má antimikrobiální účinky – dokáže odstranit bakterie.
- Redukuje růst rakovinných buněk – tato schopnost byla zatím prokázána jen u myší.
- Odstraňuje oxidační stres a má protizánětlivé účinky.
- Má neuroprotektivní účinky - kyselina chlorogenová může zlepšit funkce mozku a neurodegenerativní poruchy. U myší zlepšila kyselina chlorogenová krátkodobou a pracovní paměť.
Co je vlastně kyselina chlorogenová?
Kyselina chlorogenová je polyfenolová sloučenina nacházející se v kávových zrnech a různých typech kávy včetně zelené kávy. Nejčastěji se kyselina chlorogenová nachází jako doplněk stravy ve formě extraktů ze zelené kávy, můžeme ji ale koupit také samostatně. Má různé účinky na zdraví a nejvíce se používá ke snížení krevního tlaku a úbytku hmotnosti. Nedávné studie však ukázaly, že kyselina chlorogenová může zlepšit náladu, snížit oxidační stres a snížit hladinu cukru v krvi.